13 Şubat 2011 Pazar

Askerler Tahrir meydanına girdi

KAHİRE
Mısır ordusu, gösterilerin devam ettiği başkent Kahire’deki Tahrir meydanına yürüyerek burada kurulan çadırları kaldırdı. Çadırları kaldırılan göstericiler eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.
Mısır’ın başkenti Kahire’de sabah erken saatlerde yüzlerce asker ‘barış içinde’ sloganları eşliğinde gösterilerin devam ettiği Tahri...r meydanına yürüdü. Askerler meydana girmek isterken birkaç sıra halinde dizilmiş göstericilerin barikatı ile karşılaştı. Burada askerler ile göstericiler arasında yer yer itiş kalkışlar yaşandı.
ASKERLER MEYDANA GİREREK ÇADIRLARI SÖKTÜ
Göstericilerle konuşan bazı subaylar, gösteriye son vererek meydandan ayrılmalarını istedi. Bu sırada bir gösterici megafonla, “Ordu Mısır'ın belkemiğidir. Bizi meydandan çıkarmak onlar için bir çözüm değildir. Bizim taleplerimize karşılık vermek zorundadırlar" diye konuşma yaptı.
Ancak askerler, gösterici koridorunu geçerek meydana girdi. Ardından meydanda göstericiler tarafından kurulmuş olan derme çatma çadırları sökmeye başladı. Bu sırada askerler ile göstericiler arasında sözlü tartışmalar yaşansada, çadırların toplatılması genellikle olaysız geçti.
Basına konuşan Eşref Ahmed adlı bir gösterici, askerlerin kurduğu çadırı sökse de buradan ayrılmayacağını söyledi. Ahmed, "Çünkü hala yapılması gereken çok şey var. Henüz yerine getirilmiş hiçbir şey yok" dedi.
Bu arada, basına açıklamada bulunan diğer bazı göstericiler ise bazı liderlerinin askerler tarafından götürüldüğünü söyledi.
ASKER BOŞALTIN DEDİ, BİNLER MEYDANA AKIN ETTİ
Askeri polis sözcüsü Muhammed İbrahim Mustafa, göstericilerden eylemlerine son vermesini isteyerek, “Biz bugünden sonra bu meydanda gösteri görmek istemiyoruz” dedi. Buna tepki gösteren göstericiler meydandan ayrılmazken, kentin birçok yerinden binlerce kişinin tekrar alana akın ettiği öğrenildi.
GÖSTERİCİLER YENİ GEÇİCİ HÜKÜMET İSTİYOR
Tahrir meydanında 25 Ocak günü Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e karşı başlatılan isyan, Mübarek’in önceki gün devrilmesiyle sonuçlandı. Mübarek tüm görevlerini Mısır ordusuna devrederken, ordu ise mevcut hükümetin görevde kalmasını istedi. Gösterilerin başını çeken grup ise tüm talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Göstericiler, bir an önce gecici sivil bir yönetimin kurulmasını, ana yasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi ile seçim tarihinin belirlenmesini istiyor.
‘HÜKÜMET BİRKAÇ AY GÖREVDE KALACAK’
Bu arada, hükümet sözcüsü, hükümetlerinin yeni döneme geçiş sürecine kadar görevde kalacağını söyledi. Sözcü, “Hükümet yapısı birkaç ay içinde geçiş süreci sonuçlanana kadar olduğu gibi kalacak. Ondan sonra mevcut durumda da geçirli olan demokratik prensipler esasında yeni hükümet ilan edilecektir” dedi.
Hükümet sözcüsünün açıklamasından, Mübarek tarafından atanan bakanların, mühtemelen eylül ayında yapılacak olan seçimlere kadar görevde kalacağı anlaşılmaktadır. Bu durumun, anayasa değişikliği ile seçime sürecini hazırlayacak geçici hükümetin kurulmasını isteyen muhalefet tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor.
ANF NEWS AGENCY