13 Şubat 2011 Pazar

PYD: Esat, Mübarek’ten ders çıkarsın

PYD: Mısır’da yeni yönetim Kürtleri unutmasın
ŞAM- Mübarek’in istifasıyla sonuçlanan 18 günlük ayaklamadan dolayı Mısır halkını kutlayan Demokratik Birlik Partisi (PYD) “Kürtlere ve muhalefete yönelik baskıları sürdüren Esat rejimi Mısır’dan ders çıkartmalı” açıklamasını yaptı. PYD, yeni Mısır yönetimine de “Kürtler ile tarihteki gibi yeniden ilişki kurun” çağrısında bulundu.
Mübarek’in istifasıyla sonuçlanan Mısır’daki halk ayaklanmasının yankıları sürürken, Suriye’de örgütlenen Demokratik Birlik Partisi (Partiya Yekîtiya Demokratîk-PYD) Şam yönetimine önemli uyarılarda bulundu. Hem bütün despot rejimlerin, hem de bölge halkının Mübarek’in sonundan ders çıkarması gerektiği belirtilen açıklama, PYD Yürütme Kurulu tarafından yapıldı.
“Mısır’daki tecrübenin iyi anlaşılmadır” çağrısını yapan PYD, Mübarek’in ayaklanan halkı parçalamaya ve ayrıştırmaya yönelik birçok girişmede bulunduğu, ancak bunların başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlattı. Mısır halkının direnişini kutlayan PYD Mısır ile Kürt halkının tarihi ilişkilerine dikkat çekerek şu mesajı verdi:
“Mısır’daki halklar ile Kürtlerin dostluğu binlerce yıl öncesine dayanıyor. Özellikle Mitaniler döneminde Mısır ile ilişkiler stratejik düzeydeydi. Cemal Abdulnasır’ın Kürt sorununa ilgisi vardı, zaten Mısır tarih boyunca Kürtlerin sürgün yerini olmuştur. Mübarek sonrasında Mısır ve Kürtler arasında ilişkilerin yeniden başlamasını umuyoruz.”
Suriye rejiminden de baskı ve şiddet politikasından vazgeçmesini isteyen PYD “Şam, reform sürecini başlatmalı. Kürt kimliği tanınmalı ve anayasada güvence altına alınmalı, kültürel haklar verilmeli” çağrısını yaptı.


ANF