14 Şubat 2011 Pazartesi

Filistin hükümeti istifa etti

RAMALLAH - El Cezire televizyonu tarafından yayınlanan Filistin gizli belgeleri nedeniyle zor günler yaşayan Batı Şeria’daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) hükümeti istifa etti.


Filistin yönetimi başbakanı Selam Feyyad, hükümetinin istifasını devlet başkanı Mahmud Abbas’a sundu. Hükümetin istifasını kabul eden Abbas, Feyyad’ı yeniden hüküme...ti kurmakla görevlendirdi.

Feyyad'ın diğer partilerle de görüşerek, en geç iki hafta içinde daha geniş kapsamlı bir hükümet kurması bekleniyor. Filistin'in mevcut kabinesinde 19 bakan bulunuyordu.

GİZLİ BELGE SKANDALINA KARŞI SEÇİM VAADİ

Feyyad hükümetinin istifası Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın dün parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerini Eylül ayında gerçekleştirmek istediklerini açıklaması ardından geldi.

Gazzze Şeridi’nde hakimiyeti elinde bulunduran Hamas örgütü Abbas’ın seçim çağrılarını reddetti. Hamas, görev süresi Ocak 2009’da sona eren ancak seçimlerin sürekli ertelenmesi nedeniyle görevde kalmayı sürdüren Abbas’in yönetim hükmünü tamamen yitirdiğini söyledi. Hamas örgütüne göre Abbas seçim ilanıyla dikkatleri Filistin gizli belgeleri ile açığa çıkan skandaldan uzaklaştırmaya çalışıyor.

İSRAİL’E SINIRSIZ TAVİZLER

El Cezire tarafından yayınlanan gizli belgelerde, Filistin yönetiminin İsrail ile 2008 yılında gerçekleştirdiği barış görüşmelerinde ileri düzeyde tavizler verdiği açığa çıkmıştı. Bu tavizler arasında, Doğu Kudüs ve Filistinli mültecilerin geri dönüşü de bulunuyor. Ancak gizli belgelerde açığa çıkan durum daha vahim. Abbas yönetiminin FKÖ’ye bağlı askeri kanat sorumlularının birinin İsrail tarafından infaz edilmesi ve 2008 sonlarında İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği, çoğu sivil 1400’e aşkın kişinin öldürüldüğü saldırı öncesinden haberdar olmasına rağmen hiçbir önlem alma girişiminde bulunmadığı iddia ediliyor.

FİLİSTİNLİLER TEPKİLİ

Abbas ve yönetimi tüm iddiaları ‘çirkin iftira’ olarak tanımlayıp reddetmesine rağmen, İsrail ve ABD ile sırf Hamas’ı zaiflatmak için yoğun işbirliğine girmiş olması Filistin halkı tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Buna, yönetimin yolsuzluk batağında bulunması yanısıra Filistinli göçmenlerin yoğunca yaşadığı Mısır gibi Arap ülkelerindeki gelişmeler de eklendiğinde, Abbas yönetiminin Filistinlilerin de yönetime karşı ayaklanmasından hayli kaygı duyduğu görülmektedir.

SIRA FİLİSTİN’DE Mİ?

Mahmud Abbas’ın Feyyad ile bazı yeni yüzlerle oluşturacağı yeni yönetimin halk tarafından kabul görülüp görülmeyeceğini önümüzdeki günler gösterecek. Ancak gözlemciler, Filistinin Arap dünyasındaki dalgalanmadan hayli etkileneceği görüşünde.

ANF NEWS AGENCY