14 Şubat 2011 Pazartesi

Şerzan Kurt davası AİHM yolunda!

MUĞLA - Muğla'da polis kurşunuyla katledilen Şerzan Kurt davasının Yargıtay tarafından ‘güvenlik’ bahanesi ile Eskişehir’e taşınması ve dosyada gizlilik kararı alınması ile AİHS’nin ‘adil yargılama hakkı’ maddelerinin çiğnendiği gerekçesi ile AİHM’e taşındı. Kurt ailesinin avukatları 6. ve 13 maddelerin ihlali ile yaptıkları başvurunun AİHM t...arafından kabul edildiğini söyledi.


Muğla'da, 11 Mayıs 2010 yılında Kürt öğrencilere yönelik ülkücüler tarafından yapılan saldırı sırasında Gültekin Şahin adlı polisin kurşunu ile yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Muğla Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Şerzan Kurt davasının “güvenlik” bahanesi ile Yargıtay tarafından Muğla’dan Eskişehir’e alınması AİHM’e taşındı.

Kurt’un ailesi adına AİHM’e başvuru yapan avukatlar, davanın Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nden Adalet Bakanlığı’nın istemiyle Yargıtay tarafından Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmesi ve nakil olayına karşı itiraz haklarının olmamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘adil yargılama hakkı’nın yer aldığı ve Türkiye’nin taraf olduğu 6. ve 13 maddelerin ihlali anlamına geldiği belirtilerek, şikayetçi olduklarını kaydetti. Avukatların sadece ‘nakil’ olayı ile ilgili yaptıkları başvuru AİHM tarafından görüşülmek üzere kabul edildiği öğrenildi.

‘YASA DIŞIDIR’

Davanın AİHM’e taşınmasına ilişkin bilgi veren Av. Nezahat Bayraktar, davanın Eskişehir'e taşınmasının tamamen yasa dışı olduğunu vurgulayarak, yine duruşmaların ‘gizli’ yapılmasının da davanın devlet tarafından ne kadar ciddiye alındığını ortaya koyduğunu söyledi.

‘NAKİL OLAYI SKANDAL BOYUTTADIR’

Davanın gelişim seyrini de hatırlatan Bayraktar, “Bilindiği gibi, 11 Mayıs 2010 tarihinde Muğla'da yaşanan olaylar sırasında polis şiddetine maruz kalarak yaşamını yitiren Şerzan Kurt’un ölümünden sorumlu olanlar hakkında açılan davanın ilk duruşması 10 Ağustos 2010 tarihinde Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecekti. Ancak, bir gün önce, yani 6 Ağustos 2010 Cuma günü davayı takip eden avukatların dosya üzerinden edindiği bilgiye göre Yargıtay duruşma gününü erteleyerek davanın Eskişehir’e nakledilmesine karar vermiş.. Yargının çok ağır işlediği ülkemizde nakil talebi elden takip edilerek, inanılmaz bir hızla karar çıkartılması ise skandalın boyutunu ortaya koyuyordu. Bize bu karar tebliğ bile edilmeden ve biz 10 Ağustos günü Muğla 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ne davanını görülmesi için gittiğimizde nakil kararı ile ilgili davanın bizim yokluğumuzda gerçekleştiğini öğrendik” dedi.

‘DAVAYI DA AİHM’E TAŞIYACAĞIZ’

Avukatların olmadığı bir duruşmada bu kararın alındığını ve bu kararın da Türkiye'nin taraf olduğu AİHS’nin 6. ve 13. maddelerine aykırı olduğunu ifade eden Bayraktar, “Buna yönelik bizde aile ile birlikte AİHM'e başvuruda bulunduk. Başvurumuz kabul edildi. Davanın asıl başvurusu yani hak ihlali ve ‘kasten adam öldürme’ davasını da bir an önce AİHM'e taşımak için avukat arkadaşlarla çalışmalara başladık" dedi.

‘CEZASIZLIĞA KARŞI AİHM’E GİTTİK’

Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt ise davanın Eskişehir’e taşınmasının kendilerinde polislerin aklanacağı kaygısı yarattığını belirterek, “Bizim ve avukatlarının görüşü alınmadan alelacele alınan bir kararla suçun gerçekleştiği mahalden başka bir yere nakledilmesi cezasızlığa doğru giden süreçte önemli aşamadır. Davanın nakli, tanıkların ve mağdur avukatlarının duruşmalara katılımını güçleştirecek, delilerin yeterince değerlendirilmesini ve gerçeğin açığa çıkarılmasını zorlaştıracaktır. Diğer yandan nakil kararı adalet talep eden duyarlı kamuoyunun davayı izlemesini de zorlaştırarak duruşmaların aleniyetine gölge düşüreceğine inandığım için avukatlarla birlikte nakil davasını AİHM'e taşıdık. Asıl davayıda en kısa zamanda AİHM’e taşıyacağız" diye kaydetti.

ANF NEWS AGENCY