14 Şubat 2011 Pazartesi

SES Raporu: Kentlerdeki yoksul aileler geçinemiyor

ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) hazırladığı “2010 Sağlık Raporu”nda, asgari ücretle geçinen milyonlarca insanın açlık ve sefalete terk edildiğine dikkat çekildi ve özellikle kentlerde yaşayan yoksul ailelerin krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.


Raporda, UNICEF, dünya standartları içerisinde yoksul bir ülk...e olmamasına rağmen, Türkiye’nin çocuk yoksulluğunda çok kötü bir sicili olduğu vurgulandı.

TEPAV, UNICEF ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve 2 bin 100 aileye uygulanan ‘Türkiye Refah İzleme Anketi’ne dikkat çeken SES, kentlerde yaşayan özellikle yoksul ailelerin krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.

SES raporunda, katılımcıların üçte birinin elektrik-gaz-su faturalarını ödeyemez duruma düştüğü, yüzde 9’unun en azından geçici süreyle de olsa faturalarını ödeyemediklerinden dolayı bağlantılarının kesildiği belirtiliyor ve yoksulların geçinebilmek için yüklü bir borçlanma altına girdiğine dikkat çekiliyor.

Batıda ölen bir bebeğe karşılık Kürt illerinde 2.7 bebeğin öldüğü belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: ‘’Asgari ücret insanca yaşama olanak veren bir rakam olmaktan çok çalışanın üretim faaliyetine devam etmesini ve kıt kanaat geçindirecek satın alma gücünden başka bir şey ifade etmemektedir.

2008 yılının ortalarından itibaren, asgari ücretin alım gücü büyük ölçüde gerilemiş, kriz karşısında asgari ücretle geçinen milyonlarca insan açlık ve sefalete terk edilmiştir.’’

ANF NEWS AGENCY