13 Şubat 2011 Pazar

Suzan Zengin uyduruk delillerle 18 aydır tutuklu

İSTANBUL

RUKEN ADALI

Mahkemede tanıklık yapmasına rağmen ‘bilinmeyen’ kabul edilen sendikacılar… Gazetenin künyesinde yazılı olan telefon numarasından yapılan ‘örgüt görüşmeleri’. Gazeteci ve çevirmen Suzan Zengin, evlere şenlik bu ‘delillere’ rağmen ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla hala cezaevinde. Tutukluluğunun 18. ayında ikinci kez hâkim karşısına çıkacak.



Gazeteci ve çevirmen Suzan Zengin, bir buçuk yıldır Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor. Zengin, 28 Ağustos 2009 tarihinde sabaha karşı, 13 yıldır oturduğu evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınarak tutuklandı. İlk duruşmasına, tutukluluğunun birinci yılında 26 Ağustos 2010 tarihinde çıkartıldı. Mahkeme, tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi. İkinci duruşması ise, ilk duruşmadan 6 ay sonra 15 Şubat Salı günü Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Gazeteci- çevirmen Zengin, “örgüt üyesi olmak”la suçlanıyor. İddianamede bu suçlamalara kanıt olarak sunulanlar ‘deliller’ ise evlere şenlik!

GAZETE TELEFONUNDAN ÖRGÜT GÖRÜŞMESİ

‘Örgüt üyeliği’ne delil olarak gösterilen telefon görüşmelerinin tamamı, Zengin’in çalıştığı İşçi Köylü gazetesinin telefonundan yapılmış. Üstelik söz konusu telefon numaraları da, gazetenin künyesinde yazıyor.

Gazetede yayınlanan iki haber-röportaj niteliğindeki yazı da delil olarak iddianameye girdi.

AntiEmperyalist bir örgütlenme olan Uluslararası Halkların Mücadele Ligi’nin (ILPS) üyesi olmak da yasadışı örgüt üyeliğine delil olarak sunuldu.

‘BİLİNMEYEN SENDİKACILAR’ DURUŞMADA TANIKLIK YAPTI

Kanıt yapılmak istenen görüşmelerin neredeyse tamamı, sendikalarla yapılan görüşmeler. Ancak, iddianamede bu görüşmelerin “bilinemeyen” ifadesiyle yer alması dikkat çekiyor. Zengin, bir yıl sonra çıkartıldığı ilk duruşmada, ‘bilinemeyen sendikacılar’ı tanık olarak dinletti.

ZENGİN’DEN MEKTUP VAR!

15 Şubat Salı günü görülecek duruşması öncesinde bir mektup gönderen gazeteci Zengin, “15 Şubat’taki duruşmada tahliye olamazsam bir sonraki duruşma yine 6 ay sonrasına ertelenecek ve haksız tutukluluğum devam edecek” diye yazdı.

Suçlamaya ilişkin olarak iddianamede hiçbir gerçekçi delil bulunmadığını belirten Zengin, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “İçinden geçilen süreç malum, en küçük bir toplumsal muhalefete dahi tahammül edilemeyen bir süreç. Muhalif basın üzerinde her daim hiç eksik olmayan baskılar-engellemeler bu süreçte daha da artmıştır.
31.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren uzun tutukluluk ile ilgili yasaya istinaden avukatım başvuruda bulundu. Ancak reddedildi. Hiçbir delil olmadan daha ne kadar tutuklu kalacağım belli değil”

ANF NEWS AGENCY