13 Şubat 2011 Pazar

Hakkari’de bir toplu mezarın künyesi

TAYLAN MİRALAY

BEHDİNAN- Hakkari’nin Rezan mıntıkasında 1998 yılında çıkan bir çatışmanın ardından, askerler yaşamını yitiren gerillaların önce cenazelerini parçaladı, ardından toplu mezara gömdü. Olayın tanıklarından HPG gerillası Agit toplu mezarda bulunan gerillalar arasında Yüksekova eski Belediye Başkanı Salih Yıldız’ın oğlu Hüseyin Yıldız’da var.


Kürdistan’da ortaya çıkarılan, kazılan ve kazılmayan toplu mezarlar konusunda tanıklar konuştukça yaşanan vahşetin boyutun ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor.

Hakkari’nin Demirli (Rezan) köyünde Haziran 1998 yılında yaşanan çatışmanın ardından yaşamını yitiren 12 gerilladan 8’inin askerler tarafından toplu olarak bir çukura konulurken, diğer 4 gerillanın akıbetine ilişkin HPG gerillası Agit yeni bilgiler verdi.

Bir süre önce, Hakkari’nin Rezan mıntıkasındaki toplu mezara ilişkin aileler harekete geçerek Savcılığa başvururken, HPG’li Agit, Rezan bölgesindeki çatışmalarda 8 gerillanın değil, toplam 12 gerillanın yaşamını yitirdiğini belirtti.

30 Haziran 1998 günü alanda bulunan birliğin Hakkari-Van karayolu üzerinde kimlik kontrolü yapmak istemelerinin ardından Türk ordusu bölgede operasyon başlatır.

Gerillaların yol kontrolünün ardından Gundjorki, Sevine, Pırkanus, Nabatke kırsallarını kapsayan bölgede yoğun çatışmalar yaşanır. Gerillaların çoğu operasyonda yaşamını yitirir.

‘CESETLERE İŞKENCE’

HPG gerillası Agit, çatışmanın ardından yaşamını yitiren gerillaların cansız bedenlerine işkence yapıldığını yaralı olanların ise infaz edildiğini belirtti.

Agit, çatışmanın ardından olay yerine gittiklerini ve etrafa dağılmış üç gerillanın cenazelerinin parçalarını toplayıp toplu mezarın bulunduğu bölgenin üst tarafa gömdüklerini söyledi.

İşkence sonucu öldürülen gerillaların bölgede tanınan ailelerin çocukları olduğunu aktaran Agit, Yüksekova eski Belediye Başkanı ve BDP PM üyesi Salih Yıldız’ın oğlu Hüseyin Yıldız’ın da aralarında bulunduğu gerillalar ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu saldırılarda yaşamını yitiren arkadaşlarımızdan biri İsmet Bahadır’dı. Hakkari’liydi. PKK’ye katılmadan önce Hakkari futbol takımının kaleciliğini yapmıştı. Hüseyin Yıldız adlı arkadaşımız da bu çatışmalarda şehit düşmüştü. Bu arkadaşımız da Yüksekovalıydı. Mehmet Temel adlı arkadaşımız da, PKK’ye katılmadan önce Hakkari’de esnaflık yapmıştı. Hakkari’de bir kasap dükkanı vardı” dedi.
‘CİWAN’DA TOPLU MEZARA ATILDI’
Birliğin içerisinde Ciwan Motor (Levent Çelik) adlı bir arkadaşlarının olduğunu anlatan gerilla Agit, “Ciwan Kırşehir Kürtlerindendi. Almanya’da büyümüş ve orada okumuştu. Basın çalışmalarında yer almıştı. Faşist güçler tarafından paramparça edilmiş ve cenazesine işkence yapıldıktan sonra o da diğer yoldaşları gibi bu toplu mezara defnedilmişti” diye anlattı.
HALKIN ÖFKESİNDEN KORKTULAR
Türk ordu güçlerinin bölge halkının tepkisinden çekindiği için gerillaları yakınlarına teslim etmediğini ve çatışmaların yaşandığı alanda toplu bir şekilde defnettiğine dikkat çeken Agit, gerilla cenazelerin yerlerini, bölgedeki köylülerin de bildiğini söyledi.

Rezan mıntıkasında 30 Haziran 1998 tarihinde yaşamlarını yitiren gerillaların toplu bir şekilde defnedilmelerine ilişkin bilgi veren Agit, toplu mezara konulan gerillaların künyelerini de belirtti.
Toplu mezardaki gerillaların künyeleri şöyle:
NADİRE SELÇUK (JİYAN AMED)
Doğum Tarihi: 1979
Katılım Tarihi: 1991
Doğum Yeri. Amed

LOKMAN ALDUR (ZEKİ)
Doğum Tarihi: 1977
Katılım Tarihi: 1992
Doğum Yeri: Mardin Midyat İlçesi Doğançay Köyü

ABDULHACO BAFİŞBİRLİK (BAHTİYAR)
Doğum Tarihi: 1975
Katılım Tarihi: 1998
Doğum Yeri. Van-Gürpınar Kortaks Köyü

SABAH AHMET DERVİŞ (TEKOŞER)
Doğum Tarihi: 1975
Katılım Tarihi: 1994
Doğum Yeri: Mardin-Derik Gıregeş Köyü

(SİPAN) HAMZA TEMEL
Doğum Tarihi: 1979
Katılım Tarihi: 1998
Doğum Yeri: Hakkari-Kotranus Köyü

(MUHYEDDİN) MEHMET TEMEL
Doğum Tarihi: 1972
Katılım Tarihi: 1997
Doğum Yeri: Hakkari-Kontranus Köyü

LEVENT ÇELİK (CİVAN MOTOR)
Doğum Tarihi: 1975
Katılım Tarihi: 1993
Doğum Yeri: Almanya

ZENNETİ AHMET (DİJWAR)
Doğum Tarihi: 1976
Katılım Tarihi: 1994
Doğum Yeri: Kobani-Fafırtini Köyü

Parçalanan ve daha sonra olay bölgesine giden gerilla grubu tarafından törenle defnedilen diğer 3 gerillanın kimlik bilgileri ise şöyle:

REŞİT REŞO (XEBAT AFRİN)
Doğum Tarihi: 1975
Katılım Tarihi: 1992
Doğum Yeri: Afrin

İSMET BAHADIR (DEMHAT)
Doğum Tarihi:
Katılım Tarihi: 1993
Doğum Yeri: Hakkari

HÜSEYİN YILDIZ (TEKOŞER)
Doğum Tarihi: 1978
Katılım Tarihi: 19993
Doğum Yeri: Hakkari – Yüksekova