13 Şubat 2011 Pazar

21- 15 Şubat eylemlerinden hükümete çağrı: Adım at

ANF
HABER MERKEZİ - PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat nedeniyle Mersin, Doğubayazıt, Midyat, Van, Urfa, Batman, İzmir, İstanbul, Bursa, Bingöl, Mersin, Konya, Adana ve Manisa'da yapılan yürüyüşler, basın açıklamaları ve toplantılarda, 15 Şubat kınanırken, Kürt sorununun çözümü için hükümetin adım atm...ası istendi

URFA

Urfa'da Topçu Meydanında bir araya gelen binlerce kişi, yürüyüş düzenledi. Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) düzenlediği yürüyüşe, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP PM Üyesi Vakkas Dalkılıç, DTK ve BDP'li yöneticiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve binlerce kişi katıldı. "15 Şubat komplosu halkımızın özgürlük bilincini karartamaz" pankartı ve Öcalan'ın fotoğraflarını taşıyan kitle, buradan Karakoyun İş Merkezi önüne kadar yürüdü. "Ateşkes heba edilmemeli" ve "Başbakan vicdanınız nerde" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Urfa uyuma önderine sahip çık" ve "Öcalan meclise Erdoğan hapise" sloganlarını atıldı.

Polisin yoğun önlem aldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan DTK aktivisti Habib Karabulut, "Yükselen Kürt özgürlük mücadelesinin iradesini kırmayı ve sindirmeyi amaçlayan, halk olarak Kürtleri tarih sahnesinden silmeyi hedefleyen bir komplo 15 Şubat'ta gerçekleşti" dedi.

"Kürtlerin özgürlük ve toplumsal sorunlarını iç dinamikleriyle çözme iradesini geliştirmeye karşı, uluslararası ve yerel işbirlikçi güçler, Kürtlerin bu doğal ve insani hak mücadelesine karşı, bu çirkin komployu hep tekerrür etmektedirler" diyen Karabulut, tüm dünyada demokrasi ve insanlık havarisi kesilen ülkelerin konu Kürtler olunca kendi yasalarını çiğnediklerini söyledi.

Karabulut, "Buna en iyi örnek Avrupa ülkelerinde yasal anlamda faaliyet yürüten Kürt dernek ve kuruluşlarının bazı anlaşmalar ve ortak kirli çıkarlar uğruna nasıl hukuksuzca basıldığıdır. Kürtlerin varlığına yönelik gerçekleştirilen bu kirli komplo, halkımızın görkemli direnişi ve ulusal birliğini geliştirmesinde daha fazla etkili olmuş ve halkımız adeta iradesine bağlılık anlamında barış ve özgürlük mücadelesini daha da geliştirerek komployu boşa çıkarmıştır" dedi.

Açıklamadan sonra kitle dağılırken, S.D. adlı çocuğun gözaltına alındığı öğrenildi.

HİLVAN

Urfa'nın Hilvan İlçesi'ndeki ise BDP İlçe binası önünde açıklama yapıldı. Açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Mehmet Ali Sütpak, "PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında Kürtlerin en masum demokratik, ulusal ve insani taleplerine yönelik bir komplo gerçekleştirildi. Komplonun hedefinin Kürt halkı ile Türk halkını birbirine kırdırtmaktır. Ne tesadüftür ki bu oyun 1925 yılında şeyh Sait isyanında bilinen tarihte ve yine 15 Şubat'ta sahnelenmiş, Kürt halkı fiziki ve siyasi soykırıma tabi tutulmuştur. Kürtlerin en masum ve demokratik talepleri terör ize edilmektedir. AKP hükümetinin Kürt sorununun çözümündeki samimiyetsizliği her geçen gün ortaya çıkmaktadır" dedi.

Açıklamadan sonra grup dağıldı.

BURSA

BDP Bursa İl Örgütü tarafından il binasında panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Asiye Ülker ile Mehmet Deniz Büyük ve BDP İl Eş Başkanı Hüseyin Armağan katılırken çok sayıda kişi dinledi. Saygı duruşu ile başlayan panelde ilk konuşmayı yapan Büyük, Kürtlerin 15 Şubat'ı iyi anlaması gerektiğini söyledi. Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinde adı geçen ülkelerin altını çizen Büyük ''Komplo, yaşanan savaşın bitmemesi için arayış içinde olan kapitalist ülkelerin bir oyunudur. Türkiye her ne kadar bunu görmemekte ısrar etse de Kürt halkı bu noktada daha temkinli ve daha gerçekçi bakabiliyor''dedi. Ardından söz alan Av. Asya Ülker ise "komplo" olarak nitelediği 15 Şubat'ın tarihsel gelişim içindeki rolüne değindi. Ülker, ''15 Şubat Kürt hareketini dağıtmaya yönelik yapılan en büyük komplolardandır. Ama Kürt hareketi 6 ayda dağılır söylemini boşa çıkardı.

'Kürtler üzerindeki komplolar sürüyor'

Son olarak söz alan Armağan ise Kürtler üzerindeki komplonun geçmişten bu güne sürdüğünü söyledi. Armağan, ''AKP, CHP ve MHP bizim için, aynı zihniyettir. Kürt siyasetine karşı 15 Şubatta nasıl koalisyon biçimde karar verebiliyorlarsa bu günde aynı şekil birleşebiliyorlar. Amaçlarının Kürt siyasetini seçimlerde bertaraf etmektir''dedi. BDP olarak yaşanan bu komplolara karşı hazırlıklı ve dayanıklı olduğunun altını çizen Armağan ''Tarihten bu yana sistem tarafından birçok komplo ve tecride maruz kaldık. Ama biz bu saldırılara daima hazır ve dayanıklıyız. Bir arkadaşımız tutuklandığında yerine 10 arkadaşımız görev alacak irade ve kararlılığa sahibiz'' dedi. Panel katılıcıların Öcalan'ın avukatlarına yönelttiği soruların yanıtlanmasıyla son buldu.

İSTANBUL

İstanbul'un Ümraniye İlçesi'nde eylem gerçekleştirildi. Birlik Mahallesi Meydanı'nda bir araya gelen gençler, meşaleler yakarak buradan Cemil Meriç Kültür Merkezi'ne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Gençler yürüyüş boyunca Öcalan'a lehine sloganlar attı. Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığı yürüyüşün ardından gençler, olası bir polis müdahalesine karşı yanlarında taşıdıkları havai fişekleri gökyüzüne attı.

BİNGÖL

BDP Bingöl İl binasında düzenlenen panele, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Hatice Korkut konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı panelde konuşan Korkut, "Cumhuriyet tarihi Kürler için komplolar tarihidir. Bilindiği gibi sürekli Kürtler Kardeşlikten İslam kardeşliğinden dem vurmaktalar, aslında bu söylemleriyle Kürtlerin ve İslam'ın altını boşaltma çabalarıdır ve bunu Fetullah Gülen üzerinden yapıyorlar. Bölgede Kürtler üzerinden AKP ile Ordu arasında müthiş bir uzlaşı vardır" şeklinde konuştu.

Panel dinleyicilerin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu ve yaşam koşulları hakkında sorduğu sorulara verilen cevaplarla sona erdi.

MERSİN

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi'nde, Demokratik Halk inisiyatifi, yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP Mersin İl Başkanı Cihan Yılmaz, BDP Mersin il ve ilçe yöneticileri, Akdeniz Göç Der, İHD, MEYADER, DYG, MKM, GKM, BDP'li İl Genel ve Akdeniz Belediye Meclis üyeleri ile binlerce kişi katıldı. Güneş Mahallesi Halil İbrahim Camii önünden toplanan kitle, buradan BDP Akdeniz İlçe binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin yoğun önlem aldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP Akdeniz İlçe Başkanı Mehmet Zeki Etiz, "PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yapılan komplo Kürt halkının haklarına, tarihine ve kültürüne yapılmıştır" dedi.

Açıklamanın ardından gençler ara sokaklara dağılarak eylemlerini sürdürdüler.

Mersin'in merkez Toroslar İlçesi'nde de, Demokratik Halk inisiyatifi, yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP Mersin İl Başkanı Cihan Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.Demirtaş Mahallesi Alsancak İlköğretim Okulu önünde bir araya gelen kitle, buradan BDP Toroslar İlçe binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Polisler kitle arasında zaman zaman gerginliğin çıktığı yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Zeynep Eylem, "15 Şubatla Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkı yok edilmek istendi. Herkesin bu uluslararası komploya karşı çıkması gerekiyor. 13 yıldır Kürt halkının gösterdiği direnişle bu kirli oyun boşa çıkarıldı. Kart halkı bundan sonra da özgürlüğü için, güneşin ateşiyle kendisini her zaman yakmaya hazırdır" dedi.

Açıklamanın ardından kitle eylemine son verdi.

MARDİN

BDP Mardin İl Örgütü, BDP Merkez ilçe binası önünden Saraçoğlu Mahallesi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı. "Güneşimizi Karartamazsınız" ve "KCK operasyonları hukuki değil siyasidir", "15 Şubat uluslararası komployu kınıyoruz" pankartlarının taşındığı yürüyüşte sık sık, "Öcalansız yaşam olmaz", "Bijî Serok Apo' sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, "Kürtlere yönelik başlatılan siyasi operasyonlar Kürtlerin iradesini kırmaya yöneliktir. Bu devam eden komployu bir kez daha kınıyoruz" dedi.

Açıklamadan sonra kalabalık tekrar sloganlar eşliğinde BDP merkez ilçe binası önüne gelerek dağıldı.

MİDYAT

BDP Midyat İlçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi 15 Şubat'ı kınadı. "15 Şubat komplosunu kınıyoruz" pankartını açan yüzlerce kişi, buradan Özgürlük ve Barış Park'ına kadar yürüyüş düzenledi. "Em 15 Sıbatê şermezar dikin", "Çocuklarımıza dokunmayın", "İradeye dokunmayın" ve "Siyasi soykırıma son" dövizlerinin taşındığı yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın şahsında Kürtlerin özgürlük meşalesini sündürmeye çalışan başta AKP hükümetti olmak üzere komploda parmağı olan herkesi kınıyoruz. Başbakan ve tüm yetkililere sesleniyoruz, Kürt halkının toplu mezarlarına sesiz kalmanız, yarın insanlık suçu olarak alnınıza yapışacaktır" denildi.

Açıklamanın ardından yüzlerce kişi tekrar BDP İlçe binasına kadar yürüyerek dağıldı.

BATMAN

Batman'da sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, sendika ve derneklerin temsilcilerinden oluşan Batman İl Konseyi, Belediye Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Batman İl Eş Başkanı Şehmus Aslan, İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan, Belediye Başkanvekili Serhat Temel ve konseyin 300 delegesi hazır bulundu.

Basın açıklamasını okuyan İl Konseyi Üyesi Ali Sarıpınar, Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günden bu yana çözme becerisi gösteremediği Kürt sorununun, 15 Şubat 1999'dan itibaren farklı bir boyut kazandığına dikkat çekti. "Son 20 yıllık savaş sürecini sona erdirme ve Kürt sorununu barışçıl demokratik yöntemlerle çözme konusunda arayışların yoğunlaştığı ve bunun olanaklarının ortaya çıktığı bir dönemde Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan, uluslararası bir komployla Türkiye'ye getirildi" ifadelerini kullanan Sarıpınar, Kürt halkının özgürleşme umutlarının yok edilmek istendiğini dile getirdi. Sarıpınar, "Batman İl Konseyi olarak Komploda yer alan kişi, kurum, kuruluş ve devletleri şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz" dedi.

Toplantıda, 15 Şubat'ta saat 12.00'da Yılmaz Güney Sineması önünden Aram Tigran Parkı'na kadar yapılacak yürüyüşe de katılım çağrısı yapıldı.

VAN

Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Belediye İş Merkezi önünden "Ev roj ji bo dayîkan rojeke tarî ye" pankartı ile Değer İş Merkezi önüne kadar sesiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapatarak yürümek isteyen inisiyatif üyelerine, polis izin vermezken, Değer İş Merkezi önünde son bulan yürüyüşün ardından kısa bir açıklama yapıldı. Anneler adına açıklama yapan Leyla Duman, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişini kınayarak, Kürt halkının 15 Şubat gününü "kara bir gün" olarak ilan ettiğini söyledi. Türkiye'nin barışa kavuşması için Öcalan'ın İmralı Cezaevinden çıkarılması gerektiğini belirten Duman, "Bir barış gelecekse bu sayın Öcalan'dan ayrı düşünülemez. Biz anneler olarak bu kanın durması için bir an önce Sayın Öcalan'ın cezaevinden çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından inisiyatif üyeleri 5 dakika oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra zılgıtlar çekerek dağıldı.

Öte yandan, Şabaniye Mahallesi eski Fidanlık Sokağı'nda ise bir araç ateşe verildi. Koruculara ait olduğu belirtilen araç kullanılamaz hale gelirken, polis mahallede geniş önlem aldı.

MERSİN

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi'nde, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Güneş Mahallesi'nde, meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP Mersin İl Başkanı Cihan Yılmaz, Akdeniz Göç Der, İHD, MEYADER, DYG, MKM, GKM, BDP'li İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri ile çoğu kadın yüzlerce kişi katıldı. Güneş Mahallesi' Halil İbrahim Camii önünden toplanan kitle, "15 Şubat komplosunu kınıyoruz, İmralı Cezaevi kapatılsın" pankartı ve "Güneşimiz hala aydınlatıyor, komplocular nerede", "Barışta ısrar insan olmakta ısrardır" dövizleri ile Özgür Yurttaş Derneği'ne kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "İntikam, intikam", "Öcalan Öcalan", "PKK halktır halk burada", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Onursuz yaşamak istemiyoruz", sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından kitle dağıldı.

KONYA

BDP Konya İl Örgütü il binasında, yaklaşık yüz elli kişinin katılımıyla toplantı düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan toplantıda slayt gösterimi yapıldı. Ardından bir konuşma yapan BDP Konya İl Eş Başkanı Abdullah Güneş, Kürt halkının haklı talepleri olduğunun altını çizerek bunların görülmesi gerektiğine işaret etti. Güneş, halkların demokratik haklarının bugün tüm dünyada anayasal güvence altında olduğunu belirterek, Türkiye'nin de yüzyıllardır birlikte hareket ettiği Kürt halkının taleplerini yerine getirmek zorunda olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, toplantı şiir dinletisi sona erdi.

İZMİR

MKM DER Toplantı Salonu'nda, Asrın Hukuk bürosu avukatlarından İmran Emekçi ve Mizgin Irgat ile BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın katılımı ile panel düzenlendi. Yoğun katılımdan dolayı salonda yer kalmazken, "Ji bo Ocalan azadî, ji bo Kurdistan azadî", "15 Şubat komplosunu kınıyoruz" pankartları asıldı. Saygı duruşu ile başlayan panelde konuşan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, "PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yapılan komplonun Kürt halkının haklarına, tarihine ve kültürüne yapılmıştır. Komplo sadece kınanmakla yetinilmemeli" dedi. Ayna, Kürtlerin Öcalan'ın koşullarının düzeltilmesinden çok serbest bırakılmasını istediklerini ifade ederek, Kürtlerin eylemliklerinin artırması gerektiğini söyledi. Ayna, Kürtler üzerinde büyük oyunların oynandığına da dikkat çekerek, Kürtlerin sivil itaatsizlik eylemlerini de yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra konuşan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İmran Emekçi de, PKK Lideri Öcalan'ın bulunduğu koşullara değinerek, "Sayın Öcalan özgür Kürt kimliğinden taviz vermedi. 15 Şubat'ı bir yas günü olarak ilan edilmesini istemiyor. Komplonun tüm açıklığıyla ortaya çıkarılması gerektiğini söylüyor" dedi.
Avukat, Mizgin Irtgat ise, Öcalan ile yaptıkları son görüşmede ilk defa bu kadar coşkulu ve çözüme kilitlendiğini gördüklerini söyledi. Konuşmalarından ardından panel son buldu.

DOĞUBAYAZIT

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 15 Şubat'ı protesto etmek için bir araya gelen gençler ilçe merkezi ile Gürbulak Sınır Kapısı arasındaki karayolunu trafiğe kapattı. Polis ve çok sayıda özel hareket timinin sevk edildiği eylem yerinde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Yaklaşık bir saat devam eden olaylar, eylemcilerin dağılmasıyla son buldu.

MANİSA

BDP Manisa İl Örgütü, BDP Horozköy Temsilciliği önünden Şehitler Mahallesi'ne kadar meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP PM Üyesi Oktay Konyar, BDP Manisa İl Başkanı Kerem Taylan, BDP il ve ilçe yöneticileri, DYG, DÖKH aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüş boyunca, "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "AKP şaşırma bizi dağa taşıma", "PKK halktır, halk burada", "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında yolu trafiğe kapatan gruba çevrede bulunan yurttaşlar da alkış ve sloganlarla destek verdi.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, 15 Şubat protesto edilerek, "Komplo boşa çıkarıldı" denildi. Açıklamanın ardından grup eylemine son verdi.

ADANA

Adana'nın merkez Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi'nde bulunan Hz. Musa Camii önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, Çarşamba Pazarı Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte "Ya özgürlük, ya özgürlük", "Demokratik özerklik özgür önderlik" pankartları ve Öcalan'ın posteri taşındı. Yürüyüşte sık sık "Bijî serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Öcalan'a yaklaşım savaş barış gerekçemizdir", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "PKK Halktır halk burada", "Öcalan'a yaklaşım savaş barış gerekçemizdir", sloganları atıldı.

Yürüyüşe katılan gençler güzergahta bulunan kahvehanelere giderek, burada bulunanları da yürüyüşe katılmaya çağırdı. BDP Barbaros Temsilciği önünde son bulan yürüyüşün ardından 15 Şubat'a ilişkin konuşmalar yapıldı