14 Şubat 2011 Pazartesi

'Ölü canlar'ı hem yaşadı, hem çekti!

İSTANBUL - Ulucanlar Cezaevi katliamında ağır yaralanan Murat Özçelik, 'Ölü canlar' adıyla bir belgesel çekti. Katliam sırasında yaşadıklarının yanı sıra hayat öyküsünü anlatan Özçelik’in belgeselinde annesi Sultan Özçelik de rol aldı.


Murat Özçelik, lise son sınıfta okuyordu. İsçi eylemine katıldığı gerekçesiyle tutuklananınca hayatı değişt...i, 26 Eylül 1999’daki Ulucanlar Cezaevi'ne yönelik devlet güçlerinin yaptığı ve 10 tutuklunun hayatına mal olan operasyonda ağır yaralandı. Ancak tüm kötü koşullara rağmen cezaevinden Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema - Televizyon Bölümü'nü kazandı ve bitirdi.

Aldığı 20 yıl hapis cezasından 8 yılını yatan Özçelik, iki kısa metrajlı film çekti. Yıllar sonra ise hem Ulucanlar Cezaevi'nde yaşadıkları hem de kendi hayatını anlattığı bir belgesel filmi çekmeye karar verdi. Annesinin rol oynadığı ve Ulucanlar’dan esinlenerek adını “Ölü canlar” koyduğu filmin çekimi üç yıl sürdü.

Filmini “Başka hayatlarla ve trajik olaylarla buluşan bir öykü” olarak nitelendiren Özçelik, annesinin filme katılma öyküsünü ise şöyle anlatıyor: “Hayatim boyunca hep ikna ettim onu. Çok üzüldü, çok acı çekti, bizim için açlık grevleri yaptı, gözaltına alındı, darp edildi, ama hiç bir zaman kararlarıma müdahale etmedi, her zaman yanımda oldu.”

Annesiyle ilgili çekimlerin büyük bölümünü Ulucanlar Cezaevi'nde yaptığını aktaran Özçelik “İkimiz içinde zordu. Ama annem için çok daha sarsıcı oldu. İlk gün kötü etkilendiği için fazla çekim yapamadık. Annem cezaevini dolaşırken biz çekimimiz yaptık. Daha sonra filmi anneme adadım ve galasını da hala yaşadığı doğduğum köyde yaptık. Filmi ilk izleyenlerden biriydi, izlerken ayni süreçleri yeniden yaşadı” şeklinde konuştu.

ANF NEWS AGENCY